Sinds 1993 organiseert Stichting Bevrijdingsfestival Utrecht ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Ieder jaar bezoeken tussen de 30.000 en 40.000 mensen het festival. Met een brede programmering waar ruimte is voor inhoudelijke reflectie en muzikale hoogtepunten, is het Bevrijdingsfestival Utrecht de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevend evenement voor jong en oud. Het festival is uniek door de inhoudelijke aansluiting bij de thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door in te spelen op lokale en regionale initiatieven.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht is de provinciale viering van de Dag van de Vrijheid in de provincie Utrecht. Naast muziek biedt het festival diverse activiteiten aan rond de thema’s van 5 mei. De activiteiten zijn erop gericht het publiek over thema vrijheid na te laten denken en te debatteren.

Periode

  • November 2019 – Juni 2020

Rol

  • Marketing- & communicatiemanagement

Deliverables

  • Communicatiestrategie
  • PR 
  • Offline promotie
  • Free publicity en media aandacht
  • Socialmediastrategie 
  • Campagne-ontwikkeling: vrijwilligerswerving, talentenjacht, influencer marketing

Identiteit & uitstraling

De Bevrijdingsfestivals hebben een gezamenlijke look and feel, het Bevrijdingsfestivallogo, de vlam, wordt als herkenbaar beeldmerk gebruikt. De Bevrijdingsfestivals richten zich op het belang van vrijheid en democratie. Op Bevrijdingsdag laten we festivalbezoekers nadenken over hoe wij individueel en als samenleving verantwoordelijkheid nemen voor vrijheid. Vanuit het Nationaal Comité worden de algemene kaders aangegeven waarop de Bevrijdingsfestivals hun specifieke communicatie aan kunnen passen. Onder het meerjarenmotto ‘Geef vrijheid door’.

Focus 2020

Mijn verantwoordelijkheid als marketing en communicatiemanager is het Bevrijdingsfestival Utrecht nog sterker te profileren in Utrecht en omgeving. Jongeren in de leeftijdscategorie van 18 t/m 35 jaar aan ons festival te binden. En vrijwilligers te werven om het festival mede mogelijk te maken. Dit doen we door online en offline promotie in te zetten en samenwerkingen aan te gaan met scholen, bibliotheken, NGO’s en bedrijven.

Door de inzet van offline promotie zal het Bevrijdingsfestival aanwezig zijn in het straatbeeld van Utrecht en omgeving. En wordt publiek aangesproken dat niet wordt bereikt via de online kanalen. Potentieel publiek wordt op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van het festival en het programma.

Op online vlak valt er nog winst te behalen. De inzet van de sociale media is hierbij van groot belang. Met name onze doelgroep van 18 t/m 35 jaar is zeer actief met media als Instagram, Facebook en YouTube. Stakeholders en pers worden onder andere geïnformeerd via Twitter. Vrijwilligers worden met name bereikt via LinkedIn. Door het inzetten van een stevige contentstrategie en de samenwerking met diverse scholen zal het publiek geïnformeerd en geïnspireerd worden, passend bij het motto van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de doelgroep en het social media kanaal.